Hoe je partner te vertellen dat je wilt scheiden.

Het ondenkbare is gebeurd, je wilt scheiden van degene met wie je ooit zo gelukkig bent getrouwd/gaan samenwonen. Je hebt er lang over nagedacht, misschien ben je zelfs met je echtgenoot in relatietherapie geweest. Je hebt alles afgewogen, de voors en de tegens, de consequenties voor jezelf, je echtgenoot, voor je kinderen. Je beseft dat de toekomst moeilijk en ongewis zal zijn, maar je conclusie is keer op keer hetzelfde en nu is het onomkeerbaar voor je, je wilt scheiden. Alleen moet je het nu nog vertellen, je ziet er als een berg tegenop, maar het moet gebeuren, want je wilt scheiden.

 

Scheidingsmelding

Het gesprek waarin je aan je echtgenoot vertelt dat je wilt scheiden en uitlegt waarom wordt de scheidingsmelding genoemd. De scheidingsmelding is het negatief van het huwelijksaanzoek. Hiermee wordt de beëindiging van het huwelijk daadwerkelijk in gang gezet. Een goede en duidelijke scheidingsmelding biedt geen garantie dat de scheiding zonder strijd kan worden afgewikkeld, maar kan daarbij wel helpen.

 

Een scheidingsmelding omvat zowel de mededeling van de ene echtgenoot aan de ander dat hij/zij wil scheiden, als de reden(en) waarom hij/zij dat wil. De melding is pas volledig als blijkt dat de ander de mededeling heeft gehoord en begrepen en ook daarop geantwoord heeft. Het is dus niet alleen geen gemakkelijk gesprek, het is ook geen eenvoudig gesprek.

 

Zoals gezegd loopt er een lijn van het huwelijksaanzoek naar de scheidingsmelding. Daarmee is duidelijk dat de scheidingsmelding, net zoals een aanzoek, alleen door degene die wil scheiden kan worden gedaan. Dit kan ook alleen maar in een persoonlijk gesprek, en niet via de telefoon, een brief, e-mail, What'sApp of via een derde.

 

Goede voorbereiding

De scheidingsmelder (de verlater) zal het gesprek goed moeten voorbereiden, dus als je wilt scheiden zul je moeten bedenken wat je wilt zeggen, hoe het gezegd moet worden en je moet er rekening mee houden dat de ander (de verlatene) je niet meteen zal begrijpen of akkoord is, en hoogstwaarschijnlijk boos en gekwetst zal zijn. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe de relatie zich tot op dat moment ontwikkeld heeft. Maar zelfs als de ander misschien wel weet dat de scheidingsmelding eraan zit te komen, is het moment dat het daadwerkelijk gebeurt zeer ingrijpend.

 

Als scheidingsmelder moet je er daarom voor zorgen dat jullie met z'n tweeën zijn, dat er tijd en rust is voor het gesprek zodat jullie niet gestoord worden (bijvoorbeeld door kinderen of door het werk). Het is verstandig om direct met de boodschap te beginnen: "Ik wil scheiden." Geef de ander gelegenheid om te reageren en om vragen te stellen. Zo kun je uitleggen waarom jij wilt scheiden, wat je redenen zijn, wat je met de scheiding hoopt te bereiken. Het is niet het moment om kritiek te leveren op de ander, je moet proberen 'ik-boodschappen' te geven; waarom is het voor jou beter is om te scheiden dan om getrouwd en bij elkaar te blijven. Houd er rekening mee dat de ander misschien wel kritiek kan hebben op jouw beslissing of emotioneel kan reageren. Probeer van te voren te bedenken hoe jij daar op zult reageren. 

 

Liefdevol

Het is overigens niet erg als je er ook verdrietig van wordt, bedenk dat het een van de heftigste momenten in jullie leven is. Probeer liefdevol te zijn, je gaat tenslotte afscheid nemen van iemand op wie je heel erg verliefd bent geweest en van wie je met heel je hart en ziel gehouden hebt. Maak ruimte in je hoofd en hart voor de goede en mooie momenten die jullie samen hebben gehad. Laat de ander zien dat je daar aandacht voor hebt en dat je dat altijd zult koesteren. Dat kan het gesprek vergemakkelijken. Wees daarbij echter wel zeker van je zaak, maak duidelijk dat jouw beslissing om te willen scheiden niet meer verandert. 

 

Neem je tijd

 

De scheidingsmelding is ook niet meer dan dat. Tijdens het gesprek hoeft niet meteen de hele scheiding geregeld te worden. Het is nog niet de tijd om afspraken te maken, daar is over het algemeen nog tijd genoeg voor. Ga ervan uit dat de ander de tijd nodig heeft om de scheidingsmelding te verwerken. Hij/zij weet dan pas wat jij al weken of maanden weet, dat moet inzinken. Spreek af om na een aantal weken (of eerder als blijkt dat dat kan) te overleggen hoe jullie de scheiding willen regelen. Laat de ander wel weten dat jij het graag in goed overleg wilt regelen.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Austin Mickley (vrijdag, 03 februari 2017 17:31)


  It's hard to come by experienced people in this particular subject, but you sound like you know what you're talking about! Thanks

 • #2

  Treena Barrio (zondag, 05 februari 2017 14:36)


  I think the admin of this web site is truly working hard for his site, for the reason that here every material is quality based material.

 • #3

  Cornelia Porco (zondag, 05 februari 2017 17:45)


  When some one searches for his required thing, so he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.